Basur Memesi, Hemoroid hastalığı olan insanların karşılaştığı bir tabirdir basur memesi. Sağlıklı kişilerde bu hastalığı bir yerlerden bir şekilde duymuştur. Peki nedir bu? Kalın bağırsakta anüs çevresindeki damarların varisleşerek küçük keseler oluşturması ve bir süre sonra çeşitli nedenlerle anüs dışına çıkması olayıdır.
Basur memesi iç ve dış olarak ikiye ayrılır. Dış basur memesi anüs dışında olduğundan gözle görülebilir. Üzeri sert bir deri ile kaplıdır. İç basur da ise adından da anlaşılacağı üzere gözle görülememektedir. Fakat iç basur derecesi ilerledikçe görülebilmesi imkânsız olacaktır. Makatta basur memesi görülmesinin sebepleri çoğunlukla kişiden kaynaklıdır örneğin, tuvalet ihtiyacı esnasında fazla ıkınma, fazla kilo, sürekli ishal veya kabızlık durumu ve makatı zorlayacak hareketlerdir.
İç Basur Memesi Nedir?
1. Derecede: Bu aşamada daha fark edilmezler. Uzman bir genel cerrahi rektoskopi kontrolü sonucunda teşhis edilir. Kişi bu durumdayken pek rahatsız olmaz fakat memenin tahriş olması sonucunda kanamalar, kaşıntı ve kızarıklık görülebilir.
2. Derecede: Makat dışına çıkan ve az miktarda büyümüş bir basur memesi görülebilir. Tuvalet ihtiyacı sırasında anüs dışına çıkar fakat kişi ayağa kalktığında geri içeri girer. Eğer kişi fazla ıkınır ve zorlarsa şişen meme patlayıp kanayabilir.
3. Derecede: Bu aşamada memeye ilaçlarla müdahale edilemez ve bu aşama yanlış beslenme sonucunda ortaya çıkar. Bu aşama hastayı aşırı derecede rahatsız eder ve tuvalet esnasında dışarı çıkan meme bu aşamada kişi ayağa kalktığında içeri girmez hasta memeyi kendi sokarsa girer.
4. Derecede: Bu evre basur hastalığının en son ve en ağır evresidir. Bu hastalıkta ne kadar çok şikâyet varsa hepsi bu süreç içerisinde görülmektedir. Basur memesi sürekli anüs dışında olduğundan kişiye psikolojik şekilde de rahatsızlık vermektedir. Bu aşamada ameliyattan başka bir çözüm kalmamıştır. Hastalığın bu aşamaya gelmemesi için fark edildiği anda hemen tedaviye başlanması gerekmektedir.
Dış Basur Memesi Nasıldır?
Anüsün dış kısmında küçük küçük kabartılar meydana gelir. Görsel açıdan kötü gözükse de kişiye fazla bir rahatsızlık vermez. Yalnız meme büyürse ve makat arasında sıkışmaya başlarsa anüs çevresinde zararlı mikroorganizmalarla birleşerek çok kısa zamanda boğulmuş basura dönüşür.
Basur Memesi Nasıl Geçer?
Makatta görülen basur memeleri hemoroid hastalarına özle ilaçlarla da yok edilebilir. Bu hastalıkta da kullanılan procto glyvenol fitil etkilidir. Bunu yanı sıra Daflon 500 mg, Kortos fitil veya krem kullanılabilir. Bu hastalık bitkisel yöntemlerle de iyileştirilebilir örneğin, eski zamanlarda kullanılan sarı kantaron yağı basur memesinin üzerine sürüldüğünde yaraları kapatarak olumlu bir tedavi süreci göstermektedir.