Basur Nasıl GeçerBasurun nasıl geçeceğini öğrenmeden önce, basurun ne olduğunu ve neden meydana geldiğini anlamak önemlidir. Basur, makat hastalıkları arasında en çok bilinenidir. Her ne kadar halk arasında basur dense de tıp dilindeki adı hemoroittir. Basur genellikle ergenlik döneminden sonra ortaya çıkar. Bu, çocuklarda basur çıkmayacağı anlamına gelmez; nadiren de olsa, çocuklarda da basur görülebilir. Basur, iç ve dış olarak ikiye ayrılır. Yetişkinlerde genellikle iç basur görülmektedir. Çocuklarda görülen basur genellikle ya genetik kökenlidir ya da çocukluktan başlayan kabızlık probleminden kaynaklanır. Basur, makatın iç kısmının 2-3 santim yukarısında bulunan bağırsak genişlemesi ve bu bağırsağa dolanmış olan bağ dokusunun gevşemesi ile oluşan bir durumdur. İç kısımda kirli kanla dolu olan bağırsak genişledikçe, zamanla oluşan meme dışarıya sarkarak dış basur oluşturur. Basur, özellikle ve öncelikle sürekli kabız olan kişilerde görülür. Kişiler, kabızlığı bir hastalık olarak kabul etmedikleri için bu önemsenmeyen kabızlık zamanla ilerleyerek başta basur olmak üzere birçok rahatsızlığın nedeni olabilir. Basurun diğer büyük sebeplerinden biri ise genellikle normal doğum yapan kadınlarda, ıkınma nedeniyle gözlenir. Basurun belirtileri arasında makatta kaşıntı, yanma ve kanama gibi şikayetler yer alır. Kişiler bu belirtilerin farkında olsalar bile, çekingenlik nedeniyle doktora gitmeyi pek tercih etmezler. Ancak, basur tedavisi asla ertelenmemesi gereken bir durumdur. Basurun tedavisi zamanında yapılmazsa ilerleyen dönemlerde basit bir tedavi olmaktan çıkıp, bir operasyona dönüşebilir. Basur tedavisinde önce bitkisel yöntemler ve diyetler önerilir. Eğer tedaviye geç kalınmışsa, küçük bir operasyon ile basur alınır. Hiçbir makat rahatsızlığı asla tedavisiz geçmez; mutlaka düzenli olarak, bitirene kadar tedavi uygulanmalıdır. Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tıbbi Tedavi YöntemleriBasurda tıbbi tedavi yöntemleri çok çeşitlidir. Öncelikle, basurun neden kaynaklandığı araştırılır. Kişinin kabızlık sorunu varsa öncelikle bu sorun giderilir. Bunun dışında, ağrı kesici kremler verilir ve evde tedavi yöntemleri uygulanması önerilir. Ayrıca, basura sahip kişiye uzunca bir diyet listesi verilir. Bu verilen tedavi yöntemleri işe yaramıyorsa, ameliyat önerilir. Ameliyatta iki yöntemle basur alınır. Birincisi, dondurma yöntemidir. İkincisi ise yakma yöntemidir. Dondurma yöntemi, basur çok büyümemişse önerilir; bu yöntemde basurun tekrarlama olasılığı vardır. Yakma yöntemi ise daha büyük olan basurda uygulanır; bu yöntemde tekrarlama olasılığı yok denecek kadar azdır. Her iki yöntemde de hasta, ilerideki yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmek istiyorsa mutlaka beslenmesine dikkat etmelidir. Uzun süreli kabız olmaktan kaçınmalıdır. |
Basur problemi yaşayan biri olarak, hangisi daha etkili olur? Bitkisel tedavi yöntemleri mi yoksa tıbbi tedavi mi? Özellikle kabızlık problemini de göz önüne alırsak, hangi yöntem daha kalıcı bir çözüm sunar?
Cevap yazŞener,
Basur ve kabızlık problemlerinde en etkili tedavi yöntemi kişiden kişiye değişebilir, ancak genellikle tıbbi tedavi yöntemleri daha kalıcı çözümler sunar. Bitkisel tedavi yöntemleri, semptomları hafifletmek ve rahatlama sağlamak için kullanılabilir, fakat tıbbi tedavi yöntemleri uzman kontrolünde uygulandığı için daha güvenilir ve etkili olabilir. Özellikle kabızlık problemini hafifletmek için diyet değişiklikleri, lifli gıdalar tüketmek ve bol su içmek gibi öneriler de tıbbi yaklaşımların bir parçasıdır. Bu nedenle, bir doktora danışarak en uygun tedavi yöntemini belirlemeniz faydalı olacaktır.